ARCHITEKT RADZI: Kuchnia połączona z salonem - jaką podłogę wybrać?

Cat Inside nowe wizytówka - druga strona - Kopia - Kopia.jpg

ARCHITEKT RADZI: Kuchnia połączona z salonem - jaką podłogę wybrać?

[[$foto? &url=`NEWSY/Jawor kuchnia.jpg ` &szer=`300`]]Mieszkania o niewielkim metrażu można powiększyć optycznie, kładąc we wszystkich pomieszczeniach podłogę drewnianą. Nie pojawią się wówczas linie podziału, zmniejszające przestrzeń. Trzeba jednak pamiętać, że podłoga drewniana w kuchni i przedpokoju szybciej ulega zniszczeniu, dlatego powinno się wybierać stabilniejsze, twardsze i odporniejsze na wilgoć gatunki, np. doussie, merbau czy też dąb.

W przypadku mieszkań o większym metrażu lub o układzie sugerującym wydzielenie, można podzielić podłogę na kuchenną i salonową. Jeśli w salonie czy jadalni pozostawimy podłogę drewnianą, w kuchni możemy położyć terakotę, gres czy np. granit. Trzeba pamiętać o linii podziału, która warto, żeby powiązana była z punktami wyznaczającymi krawędzie. Mogą to być krawędzie wyspy, półwyspu, narożnik ściany czy zabudowy.

Jeśli powierzchnia mieszkania pozwala na wykonanie jedynie niewielkiego aneksu kuchennego, możemy wzdłuż zabudowy położyć pas gresu czy terakoty, który wydzieli część kuchenną, ale także zabezpieczy podłogę przed zniszczeniem.

Istotne jest w każdym przypadku, aby wysokość podłogi drewnianej oraz łączonej z nią podłogi z kafli były identyczne. Pomiędzy nimi warto także pozostawić cienką linię dylatacji, wypełnioną np. korkiem.

(Na zdjęciu aranżacja kuchni z podłogą FertigParkiet Dąb Classic Bielony)

 

Tekst został przygotowany przez Cat Inside Projektowanie Wnętrz (projekty, doradztwo, realizacje, nadzór)

www.catinside.com

e-mail: biuro@catinside.com

 



Szanujemy Twoją prywatność,

Stosujemy cookies po to aby nasza strona funkcjonowała prawidłowo i aby doskonalić nasze usługi.
Więcej o wykorzystaniu cookies dowiesz sie w naszej polityce prywatności.
Możesz również w dowolnym momencie zmienic ustawienia prywatności.